Så väljer du en advokat

Är du i behov av juridisk rådgivning? Då vet du hur svårt det kan vara att hitta rätt i en snårig djungel av advokater och jurister. Utbudet av juridisk hjälp är stort i Göteborgsområdet, men alla advokater kanske inte passar lika bra för dina ändamål. Förutom expertisen kan också priserna skilja sig åt. Dessutom ska ju personkemin stämma. Kort sagt, att välja advokat tar både tid och energi i anspråk. Men det finns smarta sätt att snabba upp letandet.

Vad bör jag tänka på?

Det första du behöver göra att komma fram i vilken syfte som advokatens tjänster ska användas. Även om många advokater har en bred utbildning i grunden, så har också de flesta specialiserat sig för att kunna bistå med spetskompetens inom specifika områden. Om du eller någon i din närhet har begått ett mindre brott så kan advokatens lämplighet i just det här målet variera beroende på förseelsens natur.

Det är också ofta en bra idé att höra sig för bland andra med rättslig erfarenhet för att säkerställa att advokaten har goda referenser.

Vem är advokat?

I Sverige skiljer vi på advokat och jurist. En jurist är någon som visserligen är bevandrad i juridiken eftersom denne har genomgått en förhållandevis lång juristutbildning, men hon eller han har ingen officiell titel som advokat. För att få den krävs att man är medlem i Sveriges advokatsamfund. Dit blir man antagen genom att möta kraven som ställs av samfundet: du ska ha en jur kand-examen, du ska ha tre års arbetslivserfarenhet som jurist och du ska bli godkänd i kursen som leder till en advokatexamen.

Hur kommer jag i kontakt med en advokat?

Du kan enkelt få hjälp att komma i kontakt med en advokat genom att göra en intresseanmälan på juristgoteborg.se. Då kommer du att få ett kostnadsförslag från upp till fem olika juristbyråer och det gör att du enkelt kan få en tydlig översikt medan du väljer bland alternativen. Dessutom förbinder du dig inte till någonting, så om du ångrar dig kan du leta vidare på egen hand.